Lentokenttä yhdistää

Lappeenrannan kaupunki on sitoutunut varmistamaan lentoaseman toiminnan tukemalla sitä 1,3 miljoonalla eurolla vuodessa. Asiasta päätti kaupunginvaltuusto vuoden viimeisessä kokouksessaan joulukuun puolessavälissä.

Kokouksessa SDP:n valtuustoryhmästä kuultiin pohjaedotuksesta poikkeava esitys, jonka mukaan tukea myönnettäisiin enää vain vuodelle 2023 ja sen jälkeen tuki ajettaisiin hallitusti alas. Tästä ei kuitenkaan ollut yksimielisyyttä edes SDP:n ryhmän sisällä, vaan esitys sai ainoastaan hajaääniä ja alkuperäinen esitys 1,3 miljoonan vuotuisesta tuesta tuli valtuuston päätökseksi äänin 38-12.

Lappeenrannan tulee olla saavutettavissa sekä maata pitkin että meri- ja ilmateitse. Lentokentän olemassaololle voidaan löytää perusteita myös geopolittisia tosiasioita tarkastellen. Lisäksi sekä kaupungin että maakunnan strategioissa puhutaan kasvusta ja koulutuksesta. Kumpaakin edesauttanee se, että Lappeenrantaan pääsee myös lentäen. Nämä ja monet muut perustelut on kuultu jo useampaan kertaan, ehkä siksi että ne ovat tosia ja pitävät paikkansa.

Venäläisten turistien puuttuessa on matkailuun löydettävä asiakasvirrat muualta. Tähän on onneksi jo herätty, mutta sekä jatkuvia toimenpiteitä että uusia ideoita tarvitaan. Kaupungin ja maakunnan saavutettavuus on tässäkin avainasemassa.

Kolme vuotta sitten tapasin kaupungin keskustassa Sveitsistä kotoisin olevan mutta Italiassa asuvan pariskunnan. He olivat joulunalusmatkalla, ja Lappeenrantaan heidät oli tuonut juuri suora lentoreitti Italiasta. Jos reittiä ei olisi ollut olemassa, olisivat he matkustaneet muualle ja Lappeenranta jäänyt vaille heidän eurojaan. Yllättävät kohtaamiset poikivat yllättäviä ystävyyksiä, sillä pidämme edelleenkin viestein yhteyttä Verenan ja Paulin kanssa useamman kerran vuodessa.

Lentokentän merkityksestä ja sen tulevaisuudesta puhuttaessa on muistettava sekä pienet asiat että suuret linjat – sekä yksittäisten ihmisten kiinnostus uusia kulttuureja ja tuttavuuksia kohtaan että kaupungin ja maakunnan saavutettavuus osana eteläisen Suomen elinvoima-aluetta. Näin on sekä tänä että tulevanakin vuonna.


Tällä kynttiläkuvalla Verena ja Paul toivottivat perheelleni hyvää joulua vuonna 2019.




Tässä näkyvät lentokentän rahoitusta koskevan äänestyksen tulokset kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.12.2022.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvinvointialueella on tarkoitus voida hyvin

Halvempaa sähköä, kiitos!

Kantaako ääni paremmin vastatuuleen?