Ikäihmisten ja kuulovammaisten hyvinvointi etusijalle aluevaaleissa

Olen ehdolla kuntavaaleissa jatkokaudelle Lappeenrannan kaupunginvaltuustoon sekä  aluevaaleissa ehdolla Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Vaalisivuni löytyy osoitteesta https://vaalit.perussuomalaiset.fi/fi/candidate/saana-kokko

Tässä kirjoituksessa esittelen lyhyesti aluevaaliteemani.

Geriatristen tutkimusten jonojen lyhentäminen – pidetään muistisairaiden elämänlaadusta huolta

Muistisairaudet koskettavat yhä useampaa meistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo, että muistisairauksiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 23 000 ihmistä. ” Vuonna 2040 muistisairauksia sairastavia on jo 247 000, jos muistisairauksien yleisyys pysyy vuoden 2021 tasolla ja iäkkäiden määrä kasvaa Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaisesti. Tämän arvion mukaan muistisairautta sairastavien määrä kasvaa 64 prosenttia tulevien vajaan kahden vuosikymmenen aikana”, ennustaa THL:n asiantuntijalääkäri.

Muistisairauden oireiden puhjetessa ensimmäinen ”osoite” potilaalle on yleensä terveyskeskuslääkäri, joka arvionsa mukaan tekee lähetteen erikoislääkärille, useimmiten geriatrille. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella ikäihmisten osuus väestöstä kasvaa jatkuvasti ja yhä useampi tulee jatkossa tarvitsemaan geriatrisia palveluita. Jono geriatrin vastaanotolle on tällä hetkellä vähintään puoli vuotta, jopa 8-9 kuukautta. Tähän on saatava jatkossa muutos, sillä jonotusaika on kohtuuttoman pitkä sekä potilaalle että omaisille. Pitkässä jonossa myös mahdollisen muistisairauden etenemistä hidastavan lääkityksen aloittaminen viivästyy, ja tämä ei ole kenenkään kannalta hyvä asia.

Meidän on toimittava nyt. Jonoja on lyhennettävä lisäämällä resursseja terveyskeskuksiin ja geriatrian palveluihin. Ikäihmisemme ansaitsevat nopeaa apua, ei loputonta odotusta.

 

Ikääntyneiden sosiaalityön ja kotihoidon palveluiden turvaaminen – ikäihmisille lämpöä ja turvaa

Kuten jo edellä totesin, ikääntyneiden asukkaiden määrä kasvaa Etelä-Karjalan alueella koko ajan. Etelä-Karjalan ikäihmiset ovat yhteisömme sydän – heidän hyvinvointinsa on meille kunnia-asia. Ikääntyneiden sosiaalityöhön ja kotihoidon palveluihin on turvattava riittävät resurssit. Haluan, että jokainen seniori voi asua omassa kodissaan niin pitkään kuin se hänen vointinsa ja hoivan tarpeensa kannalta on mahdollista. Palveluasumista tarvitseville senioreille on taattava turvallinen ja kodinomainen asuinympäristö sekä laadukas ja riittävä hoito ja hoiva. Tämä vaatii riittäviä resursseja kotihoidolle ja sosiaalityölle.

Ikäihmisten ympärivuorokautinen palveluasuminen on puhuttanut sekä Etelä-Karjalan että valtakunnan mediassa viime aikoina erittäin paljon. Vaikka sotesektorille kohdistuu tällä hetkellä suuria säästöpaineita, ei ympärivuorokautisen palveluasumisen kriteereistä, saatavuudesta ja laadusta tule tinkiä. Palveluasumista tarvitsevat ansaitsevat kodinomaisen ympäristön, laadukkaan hoidon ja inhimillisen arjen – niistä ei pidä tinkiä säästöpaineiden takia.  Säästöt on tässä kohta haettava muualta (esimerkiksi alle 25-vuotiaiden aikuisten maksuttomasta ehkäisystä ja puolueiden ryhmärahoista), ei ikäihmisten turvallisuudesta.

 

Kuulovammaisten ääni kuuluviin – kuulo kuuluu kaikille

Kuulovammaisuus koskettaa yhä useampaa. Erilaisista kuulon ongelmista kärsivien ja kuulon apuvälineitä tarvitsevien eri ikäisten asukkaiden määrä nousee jatkuvasti sekä Etelä-Karjalassa että muualla maassa. Olen itse mukana Etelä-Saimaan Kuulo ry:n toiminnassa ja käytän kuulolaitteita perinnöllisen kuulonaleneman vuoksi. Keskussairaalan kuuloasemalta ja Kuuloxista saatava palvelu on laadukasta, mutta jonot ovat aivan liian pitkät. Tämä on arjen ongelma, joka estää avun saamista ajoissa. Jonojen lyhentämiseen tulee panostaa jatkossa enemmän. Myös erilaisista kuulon ongelmista ja apuvälineistä tulisi mielestäni keskustella nykyistä avoimemmin. Moni kärsii huonokuuloisuudesta tai esim. tinnituksesta turhaan ja turhaan pitkään, kun apua tai helpotusta useimpiin ongelmiin on kuitenkin tarjolla. Kuulovammaiset – lapsista ikäihmisiin – ansaitsevat, että heidän äänensä kuuluu. Etelä-Karjalan hyvinvointialueella kenenkään ei tule jäädä hiljaisuuteen.





Kuva: Lappeenrannan väestö ikäryhmittäin joulukuussa 2024.
Kuvan lähde: Lappeenrannan kaupunki / Tilastokeskuksen luvut


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentokenttä on Lappeenrannalle ehdoton etu

Kuka nostaa kissan hännän?