Koulukiusaaminen jättää jäljet

Etelä-Saimaa kirjoitti 11.9.2022 koulukiusaamisesta. Jutussa kerrotaan koulukiusattujen kokevan usein epäoikeudenmukaisuutta, jos he jäävät yksin kiusaamiskokemustensa kanssa. Lisäksi todetaan, että kiusaamiseen pitäisi puuttua niin aktiivisesti, että se näkyy uhrille systemaattisena ja tehokkaana toimintana.

Lappeenrannassa on käytössä ns. Etelä-Karjalan malli, jossa koulukiusaamiseen liittyviä ongelmia ratkotaan koulujen, poliisin, Eksoten ja kuntien edustajien yhteistyönä. Tästä mallista on saatu paljon hyviä tuloksia, mutta parannettavaakin on.

Lasten ja nuorten lautakunta hyväksyi päivitetyn kiusaamiseen puuttumisen toimintamallin tammikuussa. Mallissa todetaan, että kiusaamiseen tulee reagoida heti ja se tulee keskeyttää välittömästi. Esimerkkeinä vakavista ja julmista koulukiusaamisen muodoista jotka täyttävät henkisen väkivallan kriteerit luetellaan eristäminen, vähättely, aliarvioiminen, nimittely, yllyttäminen itsemurhaan sekä erilaiset ilmeet, eleet ja merkit, joilla halvennetaan toista.

10.9. vietettiin itsemurhien ehkäisypäivää. Päivän tarkoituksena on tuoda esille sanomaa siitä, että itsemurha on estettävissä ja itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua. Itsetuhoisten ajatusten tai itsemurhan taustalta löytyy aivan liian usein koulukiusaamista.

Lappeenranta noudattaa Unicefin lapsiystävällinen kunta -mallia, joka pohjautuu lapsen oikeuksien kunnioittamiseen ja lapsivaikutusten arviointiin kaikessa kunnan toiminnassa. Koulurauhan turvaamisessa tärkein rooli on oppilaitoksilla, mutta kyseessä on meidän kaikkien yhteinen asia. Luokkakaverit, menkää sen kiusatun yksinäisen luokse rohkeasti, pelkäämättä että itse tulisitte kiusatuksi! Opettajat, voimia teille työssänne puuttua kiusaamiseen kerta toisensa jälkeen! Vanhemmat, kysykää lapsiltanne ja nuoriltanne miten koulussa menee!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvinvointialueella on tarkoitus voida hyvin

Halvempaa sähköä, kiitos!

Kantaako ääni paremmin vastatuuleen?