Halvempaa sähköä, kiitos!

Meille kerrotaan, että Suomessa on lähes Euroopan halvinta sähköä. Totuus kuitenkin on, että kun pelkän sähkön hintaan lisätään perusmaksut, siirtomaksut ja verot, on tilanne aivan toinen.

Sähkön korkeista siirtohinnoista puhutaan jatkuvasti, ja syystäkin. Osa ongelmaa on se, että moni siirtoyhtiö on kunnallisessa omistuksessa. Tämä mahdollistaa kuntalaisten piiloverottamisen siirtohinnoilla. Vuonna 2023 kantaverkkoyhtiö Fingrid jätti perimättä sähköyhtiöiltä osan kantaverkkomaksuista. Tämän johdosta mm. Helen Sähköverkko tiedotti asiakkailleen äskettäin, että se jättää veloittamatta verkkopalvelumaksut huhti- ja toukokuulta. Helenin asiakkaiden kevättalven sähkölaskut huojentunevat siis huomattavasti. Olisin hyvin iloinen, jos Lappeenrannan Energialta tulisi samansisältöinen viesti, sillä yhtiön tulos on vahva.

Sähköpörssi itsessään on melkoinen himmeli. Suomi on isolta osin oma markkinansa ja täältä myydään tai tänne ostetaan tuotantoa siirtokapasiteetin puitteissa. Tämä jättää meidän suurilta osin vastuuseen omasta energiastamme.  Vaikka olemme naapurimaiden kanssa samassa sähköpörssissä, on hintojen vertailu todella hankalaa. Norjalla on paljon vesivoimaa, ja se pystyy sillä vaikuttamaan voimakkaasti sähkön hintaan kun tuulee tai ei tuule. Lisäksi Norja myy energiaa siirtolinjat punaisena Britanniaan, josta he saavat sähköstä paremman hinnan. Meillä on poliittisilla päätöksillä viherkiimassa tehty vesivoiman lisärakentamisesta mahdotonta.

Sähkö on perushyödyke ja sen kuuluisi olla edullista. Sähkön hinnan nousujohteen juurisyy on Euroopan unionin kiilusilmäinen ilmastopolitiikka, jossa energian eri tuotantomuodoille on poliittisesti määrätty erilaisia hintoja sen mukaan, miten niiden on katsottu saastuttavan maapalloa. Tämä on Euroopan sisäistä älyttömyyttä, josta kärsivät paitsi eurooppalaiset ihmiset, aivan erityisesti Pohjolassa asuvat suomalaiset. On helpompaa ja edullisempaa olla idealisti rikkaan Saksan leudommissa sääolosuhteissa kuin Suomessa, missä vuoden lämpötilavaihtelut voivat olla jopa 70 astetta kesähelteiden ja talvipakkasten välillä ja missä pitäisi vielä pystyä liikkumaan, lämmittämään taloja ja tehdä tuotteita energiaintensiivisesti erityisesti vientiin. Toki suomalaiset ovat itse muiden puolueiden kuin perussuomalaisten suhteen osasyyllisiä tähän hulluuteen, sillä muut haluavat Suomen olevan hiilineutraali muuta unionia nopeammin, ja meillä turvekin on fossiilinen polttoaine omalla päätöksellä - tosin kuin Ruotsissa.

Yksi syy korkeaan sähkön hintaan on ollut vihreän siirtymän ja hiilineutraaliuden siirtäminen vuosien saatossa Venäjän kaasuun, hakkeeseen, puuhun ja ydinvoimaan. Ennen Putinin hyökkäystä Ukrainaan Euroopassa luotettiin vahvasti siihen, että voimme olla vihreitä ja hiilineutraaleja ja ostaa energia sitten kaasuna tai muussa muodossa Venäjältä. Vihreää poseerausta ja itsepetosta, mutta myös eurooppalaista ylimielisyyttä ja kuviteltua paremmuutta muun maailman ihmisiin verrattuna. Saksa älyttömyydessään ajoi vieläpä ydinvoimalansa alas.

On siis paljon huonoja päätöksiä, joita perussuomalaiset yrittävät korjata sen verran kuin äänestäjiltä saamalla valtakirjalla voi. Perussuomalaisten tahtotila on, että suomalaisille olisi energia ja sen siirto halvempaa.

***

Päivitys 4.4.2024:

Lappeenrannan Energiaverkkojen toimitusjohtaja Jussi Selenius kirjoittaa Etelä-Saimassa 4.4.2024 Lappeenrannan Energiaverkon tilanteesta vastineessaan aikaisempaan kirjoitukseeni varsin kattavasti. Seleniuksen kirjoituksessa oli kuitenkin eräs virhetulkinta, jonka haluan ehdottomasti korjata. 

Selenius kirjoitti allekirjoittaneen pitävän ongelmallisena siirtoyhtiöiden kunnallista omistusta. Luonnollisten monopolien kuten sähkön siirtoverkkojen kuuluisi kaikkien olla aina kunnallisessa omistuksessa, sillä liikevoitto on varmaa ja asiakaskunta vakaa. 

Pidän pienenä ongelmana sitä, että siirtoyhtiön hyvä tulos on monessa kunnassa myös piiloverotuksen muoto, sillä luonnollisessa monopolissa toimiva kunnan omistama yhtiö voisi tehdä valintansa mukaan myös vähemmän voittoa kuntalaisten eduksi. Lappeenrannassakin tilanne lienee se, että mikäli Lappeenrannan Energiaverkot ei tulouttaisi voittojaan kaupungille nykyisissä määrin, olisi matalampien siirtohintojen vaihtoehtona paine kunnallisveron nostoon. 

Ongelma on tietysti moninkerroin pahempi Carunan kaltaisessa tapauksessa, jossa monikansallinen yhtiö verojärjestelyin repii monopolista kaiken sen voiton mitä laki sallii ulkomaisille omistajille. En siis miltään osin kannata kunnallisten siirtoyhtiöiden myyntiä.





(Kuva: sähkönhintaa.fi)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hyvinvointialueella on tarkoitus voida hyvin

Kantaako ääni paremmin vastatuuleen?